Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Czas:
25 minut

Porcje
4

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (np. wołowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Przyprawy do smaku: bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w garnku żeliwnym i podsmaż cebulę na złoty kolor.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. Uformuj z mięsa około 12 małych kulek.
  3. Rozgrzej pozostałą łyżkę oleju w garnku i podsmaż pulpety z każdej strony na złoty kolor.
  4. Do pulpetów dodaj pomidory krojone, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty