Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Czas:
45 min

Porcje
12

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki (lub więcej w razie potrzeby)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij z nich nadmiar wody (można to zrobić przy użyciu czystej ściereczki kuchennej lub sitka).
  2. W dużej misce połącz starte ziemniaki z drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie dobrze rozgrzany, łyżką nakładaj na patelnię porcje masy ziemniaczanej, formując okrągłe placki. Rozbij je nieco na patelni.
  4. Smaż placki na średnim ogniu po obu stronach, aż będą złoto-brązowe (około 3-5 minut po każdej stronie).
  5. Gdy placki są gotowe, przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty