Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 80 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
  • Dodatki według uznania: Plastry mozzarelli lub inny ser
  • Szynka, salami, pieczarki, papryka, oliwki, cebula, itp.

Przygotowanie

  1. Ciasto: W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj oliwę i stopniowo dodawaj wodę, mieszając do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto wyrabiaj na stolnicy przez kilka minut. Rozwałkuj i odstaw na kilka minut.
  2. Sos: W małym garnku podgrzej passatę pomidorową z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, oregano i bazylii. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Na patelni Ballarini rozgrzej niewielką ilość oliwy. Kiedy patelnia będzie odpowiednio rozgrzana ułóż na niej ciasto. Dodaj na wierzch sos pomidorowy, a następnie ulubione dodatki oraz ser.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż spód się zarumieni, a ser na wierzchu się roztopi.
  5. Wyjmij pizzę z patelni, posyp świeżą bazylią i podawaj od razu po jej przygotowaniu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty