Omlet z grzybami

Omlet z grzybami

Omlet z grzybami

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g świeżych grzybów (np. kurki, pieczarki, borowiki, maślaki – w zależności od dostępności)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia
  • Świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie, np. pietruszka lub szczypiorek)

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plasterki lub połówki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni Ballarini rozgrzej 1 łyżkę masła lub oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W osobnej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej resztę masła lub oleju. Wlej masę jajeczną. Gdy omlet zacznie się ścinać na brzegach, równomiernie rozłóż na nim grzyby z cebulką.
  5. Gdy omlet będzie gotowy, delikatnie złóż go na pół i przełóż na talerz. Posyp świeżymi ziołami dla dekoracji.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty