Pasta oliwkowo – kaparowa

Pasta oliwkowo – kaparowa

Pasta oliwkowo – kaparowa

Czas:
10 min

Porcje
6

Składniki

  • 50 g parmezanu (w kawałku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g filetów z anchois w oleju
  • 400 g czarnych oliwek bez pestek (np. Kalamata)
  • 50 g kaparów
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki przy pomocy wagi cyfrowej Zwilling Enfinigy.
  2. Parmezan pokrój na duże kawałki. Obierz czosnek. Odsącz na sitku osobno: oliwki, kapary i filety z anchois. Cytrynę wyparz w gorącej wodzie, osusz i obierz ze skórki. Wyciśnij z niej sok.
  3. Dodaj składniki do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy w następującej kolejności: oliwa z oliwek, sok i skórka z cytryny, czosnek, parmezan, tymianek, anchois, kapary, szczypta soli i pieprzu, oliwki. Zamknij kielich blendera pokrywką.
  4. Wybierz program: Płukanie i naciśnij przycisk, ab zatwierdzić. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywę.
  5. Przełóż pastę do mniejszych miseczek i podawaj z bagietką.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty