Pasta alla gricia

Pasta alla gricia

Pasta alla gricia

Pyszny makaron to idealna potrawa, którą możesz podać każdego dnia. Pasta alla gricia to wyjątkowy makaron z serem Pecorino i guanciale. Smacznego!

Składniki (4 porcje)

  • 320 g rigatoni
  • 300 g sera Pecorino
  • 100 g boczku lub guanciale
  • 150 ml białego wina
  • 200 ml wody do makaronu
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Doprowadź do wrzenia garnek z soloną wodą. Ugotuj makaron, aż będzie al dente, a następnie odcedź, zachowując trochę wody do makaronu.

  • Krok 2/4

Zetrzyj ser Pecorino. Pokrój guanciale w paski. Podgrzej patelnię i dodaj guanciale. Gotuj często mieszając, a następnie zdejmij guanciale z patelni. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

  • Krok 3/4

Na tej samej patelni dodaj białe wino i zredukuj. Następnie dodaj trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron i guanciale, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i wmieszaj ser, aż będzie kremowy. Dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 4/4

Wyłóż makaron na małe naczynia żaroodporne. Wierzch posmaruj serem i piecz ok. 15 minut. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut