Pasta con mortadella e broccoli

Pasta con mortadella e broccoli

Pasta con mortadella e broccoli

Połączenie makaronu i brokułów to idealna kombinacja, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników!

Składniki (6 porcji)

  • 400g mortadelli
  • 1 brokuł
  • 400g spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 70 g niesolonego masła
  • 200 g sera wędzonego (scamorza)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Mortadellę pokrój w kostkę. Brokuła pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.

  • Krok 2/4

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron, a gdy będzie al dente, dodaj brokuły i gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie dokładnie odsącz wodę.

  • Krok 3/4

Na patelni podgrzej oliwę, następnie dodaj kostki mortadelli i podsmaż. Dodaj czosnek i podsmaż kolejne kilka minut. Dodaj białe wino, śmietankę i masło. Przypraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij garnek z kuchenki.

  • Krok 4/4

Gdy sos się chłodzi, zetrzyj ser. Dodaj makaron i brokuły do sosu, dokładnie wymieszaj. Podawaj z dużą ilością tartego sera. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 30 minut