Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki – przepis podstawowy

Czas:
15 min

Porcje
10 - 12

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego/ oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj całość na gładkie ciasto.
  2. Patelnię do naleśników natłuść olejem i dobrze rozgrzej.
  3. Na tak przygotowaną patelnię wlej chochlą ciasto naleśnikowe. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Przewróć naleśnik na drugą stronę, gdy jego spód będzie już odpowiednio ścięty i zarumieniony. Powtórz czynności aż do usmażenia ostatniego naleśnika.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty