Patelnia żeliwna do naleśników – jak ją użytkować?

Patelnia żeliwna do naleśników – jak ją użytkować?

Patelnie żeliwne mają szereg zalet – świetnie przewodzą ciepło, są bardzo trwałe i odporne na wysokie temperatury oraz nie wymagają użycia dużych ilości tłuszczów. Jak prawidłowo użytkować patelnię żeliwną by usmażyć na niej pyszne naleśniki?

Po pierwsze – konserwacja

Przed pierwszym smażeniem należy najpierw zakonserwować patelnię – tak by żeliwo nie utraciło swoich właściwości i służyło nam przez długie lata. Na początek patelnię do naleśników myjemy pod strumieniem ciepłej wody z niewielką ilością detergentu. Po umyciu należy wytrzeć ją do sucha miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym a następnie natłuścić olejem jadalnym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. na ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy patelnię, czekamy aż wystygnie, ściągamy nadmiar tłuszczu miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym i tak przygotowaną możemy użyć do smażenia naleśników lub po prostu odłożyć na półkę.

Tak przeprowadzona pełna konserwacja zapobiega rdzewieniu patelni, dlatego warto przeprowadzać ją co kilka miesięcy. Natomiast, podczas codziennego użytku warto pamiętać, że żeliwo uwielbia olejowanie, dlatego po każdym użyciu patelni należy ją posmarować cienką warstwą oleju tuż po jej umyciu.

Smażenie na patelni żeliwnej również musi odbywać się z dodatkiem tłuszczu, który zapobiega przywieraniu potraw do jej powierzchni. Najlepszy do tego będzie olej roślinny lub smalec. Należy również pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu patelni przed nałożeniem na nią ciasta do naleśników - w zależności od rodzaju kuchenki może to trwać ok 30 sekund na indukcji lub nawet 2 minuty na kuchence gazowej.

Smażenie naleśników krok po kroku

Pomysłów na pyszne naleśniki jest mnóstwo, my proponujemy przepis na klasyczne i idealnie cienkie naleśniki:

Składniki na ok 12 – 14 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj całość aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej roślinny i ponownie miksuj całość na niskich obrotach.

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto chochelką. Rozprowadź ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Po ok. 40 - 50 s spróbuj delikatnie przewrócić naleśnik na drugą stronę. Smaż go na drugiej stronie jeszcze przez ok 30 – 40 sekund i przełóż na talerz. Powtórz tą czynność z pozostałym ciastem.

Po skończeniu smażenia, pozostaw patelnię do jej wystygnięcia. Następnie umyj patelnię pod strumieniem ciepłej wody, osusz, natłuść i odstaw aż do kolejnego jej użycia.

Powiązane posty