Mini pancakes

Mini pancakes

Mini pancakes

Czas:
15 min

Porcje
25

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko i olej/oliwę z oliwek. Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  2. Rozgrzewamy stalową patelnię do naleśników z dodatkiem oleju. Nakładamy po 1 łyżce ciasta w równych odstępach od siebie. Smażymy na małym ogniu, po chwili przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę aż do zarumienienia ciasta z drugiej strony. Powtórz czynność aż do ostatniego placuszka.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami w wersji na słodko, lub wytrawnie np. z jajkiem czy serkiem topionym i łososiem wędzonym.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty