12-częściowy zestaw do steków Zwilling Specials
Ładowanie...
Kuchnia niemiecka - czym się wyróżnia?
Kuchnia niemiecka obfituje w mięsa, wędliny oraz kiełbasy, ale także w ziemniaki i kapustę kiszoną przez co jest bardzo zbliżona do kuchni polskiej. Jakie są jej najbardziej charakterystyczne potrawy?
Sałatka ziemniaczana – klasyk na niemieckich stołach
Sałatka ziemniaczana to must have niemieckiej kuchni. Przygotowują ją nie tylko gospodynie domowe, lecz także stanowi jedną z podstawowych pozycji menu w wielu restauracjach.
Sałatkę przyrządza się tradycyjnie z gotowanych ziemniaków, jajek, świeżych ogórków, cebuli dymki i świeżego koperku. Całość doprawiana jest obficie sosem przygotowanym ze śmietany z dodatkiem musztardy.
Jako dodatek do sałatki ziemniaczanej podawane są kawałki kiełbasy, boczku lub drobno pokrojonej i podsmażonej szynki.
Eisbein - Golonka po niemiecku
Nasi zachodni sąsiedzi kochają tłuste mięsa, w tym golonkę. Przygotowują ją z dokładną pieczołowitością – surowe mięso nacierane jest najpierw solą i pieprzem, i odstawiane na kilka godzin do lodówki. Następnie, golonkę piecze się 2-3 godziny w piekarniku w temperaturze nie przekraczającej 200°C, co jakiś czas podlewając ją sosem zebranym z dna brytfanki lub ciemnym piwem. Na koniec, temperatura w piekarniku zwiększana jest do 250°C tak, by uzyskać chrupiącą wierzchnią skórkę.
Po tych wielogodzinnych przygotowaniach, golonka podawana jest z ziemniakami, kapustą kiszoną oraz obowiązkowo – z kuflem zimnego piwa.
Currywurst
Currywurst to podawana na ciepło grillowana lub pieczona kiełbaska wieprzowa posypana obficie przyprawą curry i polewana sosem, którego bazę stanowi koncentrat pomidorowy. Jest to bardzo popularna przekąska, często spotykana na słynnych jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech. Currywurst podaje się najczęściej z frytkami lub bułką. W Berlinie legendarnym miejscem z najlepszym currywurstem jest Konnopke’s Imbiss.
Apfelstrudel – strucla jabłkowa
Najbardziej charakterystycznym deserem jest pochodząca z Austrii strucla jabłkowa. Niemiecki apfelstrudel nadziewany jest kawałkami jabłek i rodzynek, doprawiany cynamonem, czasami także rumem. Podawany jest najczęściej na gorąco, z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Innym popularnym deserem w kuchni niemieckiej jest strucla bożonarodzeniowa. Jest to słodkie, maślane ciasto z migdałami, rodzynkami, skórką cytryny i cynamonem.
Strucla jest tak popularna, że doczekała się nawet własnego święta! Odbywa się ono co roku w Dreźnie, a główną rolę gra przyrządzana specjalnie na tę okazję największa strucla na świecie.
Kuchnia niemiecka pomimo, że bardzo podobna do naszej rodzimej kuchni śląskiej, ma jednak swoje korzenie w tradycyjnej kuchni bawarskiej i to właśnie te dania są najbardziej charakterystyczne dla tego regionu.