Garnek niski z pokrywką Demeyere Apollo 7
Ładowanie...
Kuchnia belgijska – szlakiem smaków Herculesa Poirot
Każdy fan powieści kryminalnych zapewne kojarzy dystyngowanego, małego Belga o ponadprzeciętnych zdolnościach detektywistycznych. W swoich powieściach Agatha Christie wielokrotnie podkreślała również wyszukane gusta kulinarne Monsieur Poirot, warto więc przyjrzeć się przysmakom pochodzącym z Belgii.
Chociaż współczesna kuchnia belgijska, coraz bardziej zapożycza z kuchni francuskiej, to mimo wszystko, Belgia zachowała wiele potraw pamiętających czasy rodowitych Walonów, czy Flamandów.
Belgowie zawsze przywiązywali dużą uwagę do jedzenia – lubili i lubią dużo i suto zjeść. Ich kuchnia, w zależności od regionu, obfituje w ryby, owoce morza, tłuste mięsiwa podawane z piwem, lub... ziemniaki, spożywane najczęściej w postaci frytek – bo Belgia to królestwo frytek!
Jedyna w swoim rodzaju – zupa rybna
Jednym z klasycznych, belgijskich dań jest zupa waterzooi, czyli gęsty wywar na bazie ryb, flamandzkich ziół i warzyw. W zależności od regionu, składniki mogą się różnić, jednak najbardziej klasyczna wersja zupy przygotowana jest z ryb słodkowodnych, ziemniaków, marchewki, cebuli, selera, pietruszki i pora, a ziół używa się przede wszystkim liścia laurowego, tymianku i szałwii. Przed samym podaniem zabielana jest śmietaną z żółtkiem jajka. Podawana jest tradycyjnie ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Inną, tradycyjną belgijską zupą jest Potage belge, czyli zupa z czerwonej kapusty i wołowiny z dodatkiem cebuli, ziemniaków, czosnku, jabłka i masła. Jest to bardzo pożywna i rozgrzewająca potrawa, którą podaje się głównie w okresie jesienno – zimowym.
Langusty i mule z frytkami
Belgowie kochają ryby i owoce morza. Uwielbiają świeże langusty, surowe ostrygi czy też mule podawane na wiele różnych sposobów. Najbardziej „belgijskim” daniem z udziałem mule są moules et fritest, czyli mule z frytkami. Obecnie podawane elegancko na talerzu, dawniej dostępne były również w formie zawiniętych w gazetę wrapów wraz z frytkami i jedzonymi na wynos. Kontrowersyjne połączenie jest idealnym odzwierciedleniem kuchni belgijskiej - połączeniem klasycznej nonszalancji z współczesną nowoczesnością.
Najbardziej wyszukanym daniem z owocami morza jest bez wątpienia moules marinieres - mule duszone w białym winie z dodatkiem selera naciowego i śmietany. Danie to znajdziemy w wielu belgijskich restauracjach, jak i na najbardziej znamienitych stołach królewskich!
300 gatunków piwa
Belgia słynie z doskonałego, regionalnego piwa, którego spokojnie możemy naliczyć ponad 300 różnych rodzajów! Belgowie uwielbiają piwo jako dodatek do potraw mięsnych np. corbonade flamande, czyli wołowiny duszonej z cebulą i słoniną podawaną tradycyjnie z jasnym piwem. Piwo dodawane jest także do wielu potraw, np. stoofvlees – połączenie wieprzowiny i wołowiny, wolno gotowanych w ciemnym, mocnym piwie.
Belgijskie frytki – uwertura street food
Belgowie kochają frytki i są w ich smażeniu niekwestionowanymi mistrzami! Dodają je do wszystkiego, w tym do wspomnianych wyszukanych dań z owocami morza. Przechadzając się ulicami Brukseli nie sposób nie natknąć się na małe budki z frytkami, w których panuje zasada – im gorzej wyglądające miejsce – tym lepsze i bardziej chrupiące serwuje frytki. Frytki Belgowie jedzą tradycyjnie z majonezem. Belgowie słyną z unikatowej receptury majonezu podawanego do frytek, w którym królują odpowiednio dodane proporcje cytryny oraz pieprzu.
Belgijska czekolada – medal na podium
Belgijska czekolada od lat jest znana i uwielbiana na całym świecie, uznana przez wielu, za niekwestionowany symbol kuchni belgijskiej. Sekretem pralinek jest najlepsze jakościowo ziarno kakaowca z bardzo wysoką zawartością kakao. Mistrzem chocolatier jest Jean Neuhaus, który opracował unikatowy przepis na pralinki ze słodkim nadzieniem, z dodatkiem białej lub gorzkiej czekolady, pysznymi truskawkami, czy nugatu. Stały się one wyznacznikiem sztuki cukierniczej dla wielu milionów cukierników na całym świecie.
Belgia, pomimo, że jako Państwo odznacza się nowoczesnością i patrzeniem w przyszłość to w sztuce kulinarnej prym wiodą tradycyjne przepisy, które przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie i tylko nieznacznie modyfikowane.