Kanapka sowa

Kanapka sowa

Kanapka sowa

Czas:
15 min

Porcje
1

Składniki

  • 20 g rukoli
  • ½ żółtej papryki i ½ czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 30 g ogórków
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 30 g serka do smarowania
  • 2 plastry sera lub salami
  • 2 rodzynki sułtańskie

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz rukolę. Papryki umyj, pokrój w ćwiartki nożem dziecięcym z serii ZWILLING TWINNY, usuń z nich pestki i pokrój w cienkie paski. Umyj i obierz marchewkę. Pokrój dwa plasterki marchewki na nogi i jeden na dziób. Z plastrów przeznaczonych na nogi wytnij małe trójkąty. Wytnij jedną trzecią plastra dzioba, aby utworzyć jego wydłużoną krzywiznę. Umyj ogórka i pokrój 2 plastry na oczy. Resztę warzyw można pokroić na małe kawałki i pochrupać jako przekąska.
  2. Obie kromki chleba rozsmaruj cienką warstwę serka do smarowania, pozostawiając trochę na bok, aby przymocować oczy i dziób. Przykryj kromkę chleba kilkoma listkami rukoli oraz serem (lub salami). Przykryj wszystko drugą kromką chleba.
  3. Wytnij dwa wąskie trójkąty tego samego rozmiaru z boków kanapki, aby utworzyć skrzydełka. Rozłóż trochę pozostałego serka do smarowania na ogórkach i rodzynkach i „przyklej” je do chleba, aby uformować oczy. Zrób to samo z dziobem marchewki.
  4. Zjedz kanapkę - sowę bezpośrednio po zrobieniu lub włóż ją do pudełka śniadaniowego z serii Zwilling Dino lub Zwilling Fresh & Save i zjedz ją w dowolnym momencie.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty