1 kromka białego chleba bez skórki, namoczona w wodzie
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Szklanka zimnej wody (około 250 ml), opcjonalnie
Przygotowanie
Umieść pomidory w gorącej wodzie na minutę, a następnie przełóż je do zimnej wody. To ułatwi zdjęcie z nich skórki. Następnie obierz pomidory i pokrój na ćwiartki. Ogórek, cebulę i paprykę również pokrój na mniejsze kawałki.
W dużej misce lub blenderze Zwilling Enfinigy umieść wszystkie pokrojone warzywa, dodaj posiekany czosnek, namoczoną kromkę chleba, ocet winny oraz oliwę z oliwek.
Blenduj wszystkie powyższe składniki na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Spróbuj gazpacho i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Możesz również dodać odrobinę więcej octu, jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak.
Przelej gazpacho do dużej misy lub dzbanka i umieść w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziło. Najlepszy smak gazpacho uzyskuje po całonocnym chłodzeniu.