Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Czas:
30 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 mały ogórek, obrany i pokrojony
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego (najlepiej z białego wina)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kromka białego chleba bez skórki, namoczona w wodzie
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Szklanka zimnej wody (około 250 ml), opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Umieść pomidory w gorącej wodzie na minutę, a następnie przełóż je do zimnej wody. To ułatwi zdjęcie z nich skórki. Następnie obierz pomidory i pokrój na ćwiartki. Ogórek, cebulę i paprykę również pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużej misce lub blenderze Zwilling Enfinigy umieść wszystkie pokrojone warzywa, dodaj posiekany czosnek, namoczoną kromkę chleba, ocet winny oraz oliwę z oliwek.
  3. Blenduj wszystkie powyższe składniki na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Spróbuj gazpacho i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Możesz również dodać odrobinę więcej octu, jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak.
  5. Przelej gazpacho do dużej misy lub dzbanka i umieść w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziło. Najlepszy smak gazpacho uzyskuje po całonocnym chłodzeniu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty