Domowy sos holenderski

Domowy sos holenderski

Domowy sos holenderski

Czas:
20 min

Porcje
6

Składniki

  • 500 g zimnego masła
  • 75 ml białego wina
  • 2 łyżeczki musztardy (średnio ostrej)
  • 1 łyżka stołowa soku cytrynowego
  • 5 żółtek jajka
  • Sól

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Roztop masło w rondelku.
  3. Na patelnię wlej wino, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli. Podduszaj wszystko przez ok 1 minutę na małym ogniu.
  4. Do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy wbij żółtka jajek i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę gorącego białego wina. Zamknij pokrywkę blendera.
  5. Wybierz ustawienie Smoothie i naciśnij przycisk, aby uruchomić program.
  6. Po zakończeniu miksowania na programie Smoothie, ustaw blender ręcznie na program: 1. Otwórz pokrywkę, wlewaj powoli gorące masło, aby uzyskać kremowy sos. Po zakończeniu miksowania zdejmij pokrywkę.
  7. Dopraw sos holenderski do smaku i od razu podawaj z warzywami (np. szparagami).

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty