Domowy dżem malinowo – tymiankowy

Domowy dżem malinowo – tymiankowy

Domowy dżem malinowo – tymiankowy

Czas:
20 min

Ilość
700 g

Składniki

  • 500 g malin
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych liści tymianku
  • Skórka i sok z 1/2 limonki

Przygotowanie

  1. Maliny należy dokładnie posortować, opłukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć.
  2. Do kielicha blendera Zwilling Enfinigy wsyp cukier i zmiel go na drobny puder, używając funkcji pulsacyjnej przez około 5 sekund. Otwórz pokrywę i dodaj do dzbanka blendera składniki w następującej kolejności: maliny, tymianek, skórkę z limonki i sok. Zamknij blender i ustaw program przeznaczony do przygotowywania zup.
  3. Po 7 minutach przerwij mieszanie. Otwórz pokrywę blendera (ostrożnie, para będzie gorąca!) i szybko przełóż dżem do wcześniej przygotowanych i wysterylizowanych słoików. Słoiki wypełnij do samej góry, zamknij je natychmiast i odwróć do góry dnem na 2 minuty, a następnie obróć ponownie.
  4. Dżem można przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub lodówce.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty