Dip z niebieskiego sera Gorgonzola

Dip z niebieskiego sera Gorgonzola

Dip z niebieskiego sera Gorgonzola

Czas:
15 min

Porcje
6

Składniki

  • 60 g prażonych orzechów włoskich
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 30 ml mleka (krowiego lub „roślinnego”)
  • 300 g sera Gorgonzoli
  • 200 g sera sałatkowego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Odważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Pietruszkę umyj, osusz i usuń liście z gałązek. Przekrój gorgonzolę na pół i jedną połowę pokrój w małe kostki, drugą połowę gorgonzoli odłóż do lodówki.
  3. Do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy włóż orzechy włoskie i zamknij pokrywkę.
  4. Wybierz funkcję Pulse i krótko naciśnij przycisk dwa do trzech razy, aby grubo posiekać orzechy włoskie. Następnie przełóż posiekane orzechy do osobnego pojemnika.
  5. Umyj kielich blendera i po umyciu dodaj do niego: pietruszkę, mleko, gorgonzolę, miękki ser sałatkowy i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Zamknij pokrywkę. Wybierz ustawienie Lody i naciśnij przycisk, aby uruchomić program.
  6. Przełóż gotowy dip do miseczki. Udekoruj go pokruszoną, pozostałą gorgonzolą i dorzuć na wierzch posiekane orzechy włoskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Umieść dip w lodówce, aby stężał na 1–2 godziny przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty