Dip - Ser piwny

Dip - Ser piwny

Dip - Ser piwny

Czas:
20 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcester
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 250 ml ciemnego piwa (np. Porter)
  • 300 g Cheddaru (w kawałku)
  • 150 g dojrzałej Goudy (w kawałku)
  • Sos Tabasco
  • Sól, pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno. Obierz czosnek. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj składniki do dzbanka blendera z serii Zwilling Enfinigy w następującej kolejności: czosnek, sos Worcester, musztarda, piwo, sól, pieprz cayenne.
  3. Zamknij dzbanek blendera pokrywką. Ustaw blender ręcznie na poziom 1. Stopniowo dodawaj ser przez otwór w pokrywce. Po dodaniu całego sera, przekręć pokrętło blendera do poziomu 6 i wymieszaj całość aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj i wymieszaj szczypiorek na poziomie 3. Dopraw ser piwny solą i pieprzem cayenne do smaku.
  4. Po zakończeniu miksowania zdejmij pokrywkę, przełóż ser piwny do mini Cocotte Staub i chłódź w lodówce przez ok. 2 godz.
  5. Podawaj z paluszkami chlebowymi lub kawałkami świeżego, żytniego chleba.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty