Jak wybrać patelnię? Część 5. Uchwyt patelni

Jak wybrać patelnię? Część 5. Uchwyt patelni

W poprzednich częściach poradnika „Jak wybrać patelnię” omówiłem:

  1. Zakup patelni odpowiedniej do rodzaju naszej kuchenki oraz częstotliwości stosowania patelni.
  2. Wybór naczynia ze względu na rodzaj potraw, które najczęściej gotujemy.
  3. Opisałem rodzaje powłok patelni ze względu na ich funkcjonalność, trwałość, kolorystykę i estetykę.
  4. W czwartej części poradnika zajmuję się materiałem, z którego patelnia jest wykonana.:
    1. Patelnie aluminiowe, żeliwne i ze stali nierdzewnej
    2. Patelnie miedziane oraz wykonane ze stali węglowej
    3. Patelnie z żelaza i steatytu

W piątej części poradnika opowiem o rodzajach uchwytów, w które nasze naczynie powinno być zaopatrzone.

Wydawałoby się, że rączka patelni ma w jej funkcjonalności najmniejsze znaczenie. Przecież zależy nam na tym, alby na patelni smażyć dania, co ma do tego uchwyt? Otóż ma czasem duże znaczenie.

Trwałość uchwytu

Uchwyt

Rączki obluzowują się w miarę użytkowania patelni. Jeśli kupujemy patelnię ze świadomością, że będzie często używana, warto wybrać naczynie z nitowanym uchwytem. Dobrym rozwiązaniem jest też patelnia, w której rączkę możemy po prostu dokręcić śrubokrętem.

Drugim problemem z rączką jest to, że często topi się w kontakcie z wysoką temperaturą - szczególnie dotyczy to naczyń stosowanych na kuchenkach gazowych. Z pewnością zdarzyło się Wam nieraz, że nagle w kuchni coś niepokojąco śmierdzi. Trzeba uważać na duży ogień i nie narażać rączki na działanie płomienia. Kiepski plastik topi się nawet w mniej ekstremalnych sytuacjach, zatem zadbajmy o naczynia z uchwytami z odpornych materiałów.

Przechowywanie patelni

Jeśli mamy mało miejsca w naszych kuchennych szafkach, zaopatrzmy się w patelnie ze składanymi uchwytami. Jest to niezwykle praktyczne rozwiązanie, które oszczędza miejsce i ułatwia przechowywanie naczyń. Takie naczynie łatwiej również schować do lodówki.

Patelnie

Waga dań

Wyobraźmy sobie, ze kupiliśmy sobie głęboką patelnię o średnicy 28 cm, gdyż jest nam potrzebna do przygotowania potrawy na kilka osób. Może się okazać, że patelnia (nawet lekka, aluminiowa) wraz z wagą dania może być dla nas nie do udźwignięcia. W takim wypadku praktyczne są uchwyty po obu bokach patelni czy woka, bądź też wersja patelni z uchwytem z jednej strony, a normalną rączką z drugiej.

patelnia z dwoma uchwytami

Źródło: Oficjalny sklep Ballarini - patelnia ceramiczna Ballarini Venezia http://ballarini.pl/plaski-rondel-ceramiczny-venezia

Patelnia do piekarnika

W wielu przepisach zdarza się zalecenie: „a po usmażeniu należy mięso/potrawę wstawić do piekarnika rozgrzanego….” Jest wiele takich dań. Chociażby hiszpańska paella, niektóre rodzaje steków, zapiekany makaron pod beszamelem - wszystkie te dania wymagają „dojścia” w piekarniku. O ile prościej jest zatem nie przekładać dania do naczynia żaroodpornego, tylko skorzystać z patelni, która może być również brytfanką?

Jeśli chodzi o patelnię jako taką, niemal każda nadaje się do zastosowania jej w piekarniku. Inaczej rzecz ma się z rączką patelni. To jedyny element, który możemy w ten sposób popsuć w nieodwracalny sposób. Niezbędne jest naczynie, którego uchwyty są odporne na wysokie temperatury. Idealne do tego celu będą silikonowe uchwyty w naszej patelni bądź naczynie z odczepianą rączką.

Patelnie

Odporność na temperaturę

Na rynku dostępne są naczynia, których producent zaznacza, że można je poddać temperaturze do 160 lub nawet 200 stopni. Warto poszukać takiego produktu w sklepach, jeśli zamierzamy korzystać z patelni również w piekarniku.

Najbardziej odporne i praktyczne są uchwyty silikonowe. Nie nagrzewają się i nie topią w wysokich temperaturach.  Niektórzy producenci stosują również wysokiej jakości bakelit zapewniając na opakowaniu, że można naczynie stosować w piekarniku.

Często spotykane są też rączki drewniane (szczególnie w patelniach żeliwnych i wokach). Takim uchwytom pobyt w piekarniku nie zaszkodzi. Mają też tą zaletę, że nie nagrzewają się. Jednakże nie są odporne na płomień z kuchenki gazowej.

Możemy spotkać się także z uchwytami ze stali nierdzewnej. Takie naczynia można stosować w piekarniku. Ze względu na słabe przewodnictwo stali rączka taka nie powinna się nagrzewać podczas gotowania. I pozostają uchwyty plastikowe. Nie nadają się do stosowania w piekarnikach. Łatwo też uszkodzić je mechanicznie.

Wskaźnik temperatury naczynia

Patelnie

Renomowani producenci umieszczają na rączkach naczyń Thermopoint – wskaźnik temperatury patelni. To niezwykle przydatny szczegół. Poinformuje nas, kiedy patelnia jest wystarczająco rozgrzana, aby móc rozpocząć smażenie. Dzięki niemu będziemy też wiedzieć, kiedy naczynie jest wystarczająco ostudzone, aby je bezpiecznie oczyścić.

Zwracajmy zatem uwagę przy zakupie patelni na materiał, z którego jej uchwyty zostały wykonane. Odpowiedni wybór ułatwi nam gotowanie.

W kolejnej części poradnika omówię znaczenie grubości dna patelni w kontekście przygotowywania potraw oraz trwałości i odporności naczynia.

Cykl powstał przy współpracy z włoskim producentem patelni oraz garnków, marką Ballarini.

Więcej przydatnych informacji znajdą Państwo na stronie ballarini.pl

made in italy

Powiązane posty