Saltimbocca

Saltimbocca

Saltimbocca

Czas:
20 min

Porcje
4

Składniki

  • 4 plastry (300g) cielęciny
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej Prosciutto Crudo
  • 4 liście szałwii
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pokrój cielęcinę na cienkie plasterki, usuń błony i tłuszcz i ubij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotleciki. Na każdym z nich umieść plaster szynki i liść szałwii. Całość zepnij za pomocą wykałaczki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dopraw kotleciki pieprzem a następnie smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Po tym czasie, zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  3. Wlej na patelnię białe wino i gotuj, aż zredukuje się o połowę. Dodaj kotlety Saltimbocca i duś całość jeszcze przez minutę.
  4. Podawaj Saltimbocca z sezonowymi warzywami lub sałatką.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty