Praliny orzechowe

Praliny orzechowe

Praliny orzechowe

Czas:
35 min

Porcje
25 kulek

Składniki

  • 100 g daktyli bez pestek
  • 60 g orzeszków pistacjowych
  • 150 g mieszanki studenckiej
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 2 łyżki stołowe nasion Chia
  • 50 ml wody

Przygotowanie

  1. Odważ i odmierz wszystkie składniki. Daktyle przekrój na pół.
  2. Do kielicha blendera wysokowydajnego PRO Zwilling Enfinigy włóż orzeszki pistacjowe i zamknij pokrywkę. Miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie drobny, orzechowy proszek. Przełóż zmielone orzechy do osobnej miseczki.
  3. Do kielicha blendera włóż płatki owsiane, siemię lniane i nasiona chia. Zamknij pokrywkę i miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 sekund, aż składniki zostaną drobno posiekane. Przełóż zmieloną masę do miski.
  4. Do kielicha blendera włóż mieszankę studencką i daktyle. Zamknij pokrywkę i 10 razy krótko wymieszaj, używając funkcji: Pulse, aż składniki zostaną drobno posiekane. Dodaj pozostałe składniki do miski.
  5. Wlej wodę i wszystko dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj ok 25 małych kulek. Obtocz je w rozdrobnionych orzeszkach pistacjowych i włóż je do lodówki na ok. 2 godziny.
  6. Po tym czasie delektuj się ich pysznym, orzechowym smakiem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty