Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

MUS CZEKOLADOWY

Czas:
45 min

Porcje
6

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady z 70% zawartością kakao
  • 100 ml mleka
  • 5 jaj (rozmiar M)
  • 150 g cukru
  • Sól
  • 2-3 łyżki Amaretto, rumu lub Grand Marnier
  • 125 ml bitej śmietany
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Pokruszoną czekoladę rozpuść w rondelku indukcyjnym z serii BALLARINI SALINA GRANITIUM dodając mleko i podgrzewając całość na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy
  2. Następnie, przygotuj dwie miseczki – oddziel w nich żółtko od białka.
  3. Białko jajka ze szczyptą soli ubij mikserem tworząc pianę. Stopniowo dodaj 100 g cukru i ubijaj dalej tworząc sztywną pianę.
  4. W drugiej miseczce, do żółtek dodaj wodę z 50 g cukru i mieszaj delikatnie mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Do tak przygotowanej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę, likier Amaretto i pokruszoną laskę wanilii. Wymieszaj i powoli dodawaj bitą śmietanę cały czas delikatnie mieszając.
  6. Do serwowania najlepiej wykorzystać piękne miseczki z serii STAUB SERVING – przekładamy przygotowany mus do miseczek i wstawiamy je do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie dekorujemy deser świeżymi owocami i podajemy delektując się ich wyglądem i smakiem!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy