Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Czas:
30 min

Porcje
4

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250 g makaronu (np. penne)
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 40 g parmezanu
  • Pieprz i sól
  • 2 łodygi bazylii

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki. Jeśli są grube, obierz dolną trzecią część łodyg. Pokrój główki na kawałki o długości 4-5 cm.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj szparagi, aby pozostały lekko chrupiące.
  3. W międzyczasie, na suchej patelni upraż orzeszki piniowe na złoty kolor, a następnie wyjmij i odłóż na bok.
  4. Obierz czosnek i pokrój go na cienkie plasterki. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
  5. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, na której krótko podsmaż plasterki czosnku. Dodaj sok z cytryny.
  6. Odlej około 200 ml wody z gotowania makaronu. Makaron i szparagi odcedź, a następnie dodaj do woka. Wlej około 150 ml zachowanej wody z gotowania i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj, aż wszystko będzie gorące. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodaj więcej wody z gotowania.
  7. Zetrzyj na makaronie dwie trzecie parmezanu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem dodaj do makaronu oderwane liście bazylii i resztę parmezanu.
  8. Podawaj na głębokich talerzach, posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi i świeżo startym parmezanem.

Wskazówka: Czas gotowania szparagów zależy od ich grubości i powinien wynosić około 3-5 minut, aby zachować ich chrupkość.

Przechowywanie: Ewentualne resztki przechowuj w szczelnym pojemniku Zwilling Fresh & Save w lodówce, aby zachowały świeżość.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty