Świąteczne Brownie

Świąteczne Brownie

Świąteczne Brownie

Czas:
60 min

Porcje
8-10

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 200 g białej czekolady do polewy
  • Barwniki spożywcze, np. czerwony, zielony
  • Świąteczne posypki, słone paluszki lub precelki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C, ustawiając grzanie góra-dół. Naczynie żaroodporne (27 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Gorzką czekoladę grubo posiekaj i razem z masłem rozpuść w misce ustawionej nad gorącą kąpielą wodną.
  3. Jajka, cukier i przyprawę do piernika ubij mikserem na jasną, kremową masę. Najpierw wmieszaj jedną trzecią roztopionej masy czekoladowo-maślanej do jajek. Następnie delikatnie połącz całą masę jajeczną z pozostałą czekoladą.
  4. Mąkę i kakao wymieszaj, a następnie przesiej na masę. Ostrożnie wmieszaj składniki szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Przelej ciasto do przygotowanego naczynia. Piecz około 25 minut - brownie powinno być w środku jeszcze lekko wilgotne.
  5. Wyjmij z piekarnika, pozwól całkowicie ostygnąć w formie, a następnie pokrój na kawałki, na przykład w kształcie choinek.
  6. Do dekoracji roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Rozdziel roztopioną czekoladę do małych miseczek i zabarw według uznania. Udekoruj brownie według własnego uznania, używając barwników i posypek.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty