Świąteczne posypki, słone paluszki lub precelki do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C, ustawiając grzanie góra-dół. Naczynie żaroodporne (27 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę grubo posiekaj i razem z masłem rozpuść w misce ustawionej nad gorącą kąpielą wodną.
Jajka, cukier i przyprawę do piernika ubij mikserem na jasną, kremową masę. Najpierw wmieszaj jedną trzecią roztopionej masy czekoladowo-maślanej do jajek. Następnie delikatnie połącz całą masę jajeczną z pozostałą czekoladą.
Mąkę i kakao wymieszaj, a następnie przesiej na masę. Ostrożnie wmieszaj składniki szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Przelej ciasto do przygotowanego naczynia. Piecz około 25 minut - brownie powinno być w środku jeszcze lekko wilgotne.
Wyjmij z piekarnika, pozwól całkowicie ostygnąć w formie, a następnie pokrój na kawałki, na przykład w kształcie choinek.
Do dekoracji roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Rozdziel roztopioną czekoladę do małych miseczek i zabarw według uznania. Udekoruj brownie według własnego uznania, używając barwników i posypek.