Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole?
Tradycyjnie w Wigilię Bożego Narodzenia na stole powinno znaleźć się 12 różnych potraw. Według wierzeń chrześcijańskich, liczba „12” symbolizuje 12 apostołów, natomiast według wierzeń ludowych, ilość dań oznacza dwanaście miesięcy w roku. Jakie potrawy powinny znaleźć się na świątecznym stole?
Tradycyjne dania
W Wigilię zwyczajowo wszystkie dania powinny być postne a dopiero w Boże Narodzenie można serwować dania mięsne. Potrawy podawane tego dnia mogą się od siebie różnić w zależności od regionu, jednakże opierają się na wspólnych założeniach – królują ryby przygotowane na wiele różnych sposobów (smażone, pieczone, w occie, śmietanie itd.), potrawy z kapustą i grzybami, desery z dodatkiem maku. Poniżej prezentujemy zestawienie 12 potraw, które najczęściej goszczą na naszych stołach:
- Barszcz wigilijny z uszkami
- Zupa grzybowa
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Karp
- Ryba po grecku
- Śledzie
- Kluski z makiem
- Makowiec
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu
- Kutia
Tradycje wigilijne
Oprócz 12 potraw, Wigilia wiąże się także z innymi, pięknymi tradycjami, m.in.: ubieraniem choinki, pozostawieniem dodatkowego nakrycia stołu dla zbłąkanego wędrowca, siankiem pod obrusem, dzieleniem się opłatkiem, wypatrywaniem pierwszej gwiazdki na niebie i obdarowywaniem się prezentami, a także pasterką kończącą obchody wigilijne i rozpoczynającą świętowanie Bożego Narodzenia.