Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole?

Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole?

Tradycyjnie w Wigilię Bożego Narodzenia na stole powinno znaleźć się 12 różnych potraw. Według wierzeń chrześcijańskich, liczba „12” symbolizuje 12 apostołów, natomiast według wierzeń ludowych, ilość dań oznacza dwanaście miesięcy w roku. Jakie potrawy powinny znaleźć się na świątecznym stole?

Tradycyjne dania

W Wigilię zwyczajowo wszystkie dania powinny być postne a dopiero w Boże Narodzenie można serwować dania mięsne. Potrawy podawane tego dnia mogą się od siebie różnić w zależności od regionu, jednakże opierają się na wspólnych założeniach – królują ryby przygotowane na wiele różnych sposobów (smażone, pieczone, w occie, śmietanie itd.), potrawy z kapustą i grzybami, desery z dodatkiem maku. Poniżej prezentujemy zestawienie 12 potraw, które najczęściej goszczą na naszych stołach:

  • Barszcz wigilijny z uszkami
  • Zupa grzybowa
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kapusta z grochem
  • Karp
  • Ryba po grecku
  • Śledzie
  • Kluski z makiem
  • Makowiec
  • Piernik staropolski
  • Kompot z suszu
  • Kutia

Tradycje wigilijne

Oprócz 12 potraw, Wigilia wiąże się także z innymi, pięknymi tradycjami, m.in.: ubieraniem choinki, pozostawieniem dodatkowego nakrycia stołu dla zbłąkanego wędrowca, siankiem pod obrusem, dzieleniem się opłatkiem, wypatrywaniem pierwszej gwiazdki na niebie i obdarowywaniem się prezentami, a także pasterką kończącą obchody wigilijne i rozpoczynającą świętowanie Bożego Narodzenia.

Powiązane posty