Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
Kategorie
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
- Blog
Patelnia stalowa czy aluminiowa?

Pokutuje takie przeświadczenie, że profesjonalni, wielcy kucharze używają tylko naczyń ze stali nierdzewnej. Oczami wyobraźni widzimy szefa kuchni wielkiej restauracji, który smakuje potraw z błyszczących, wypolerowanych stalowych garnków. Myślimy więc sobie, że takie naczynia to szczyt profesjonalizmu. Tymczasem nie jest to do końca prawda.
Patelnia ze stali nierdzewnej. Źródło: flickr.com
Stal nierdzewna to stop stali z domieszką niklu i chromu. Jest ferromagnetyczna, co oznacza, że stalowe naczynia można użytkować we wszystkich rodzajach kuchenek – również indukcyjnej.
Do niezaprzeczalnych zalet stali należy całkowita odporność na rdzę oraz na uszkodzenia i zarysowania. Konserwacja ich nie wymaga żadnych szczególnych warunków – można myć w zmywarce, szorować druciakiem, przegrzać, schłodzić gwałtownie – po wszystkich tych operacjach i tak będą wyglądać jak nowe.
Naczynia ze stali nierdzewnej możemy użytkować przez wiele lat bez większych zabiegów. Ma jednak swoje minusy.
Minusy naczyń ze stali nierdzewnej
Źródło: flickr.com
Stal jest słabym przewodnikiem ciepła. Oznacza to, że naczynie nagrzewa się nierównomiernie. Często zdarza się sytuacja, że dno naczynia jest rozgrzane, a jego ścianki pozostają chłodne.
Smażone dania przywierają lub są nierównomiernie dopieczone. Smażenie na patelni stalowej wymaga dużych umiejętności, wyczucia – i niestety – użycia dużej ilości tłuszczu.
Patelnie stalowe z powłoką non–stick są niezwykle rzadko spotykane i niezbyt praktyczne. Ze względu na słabe przewodnictwo cieple stali łatwo zniszczyć nieprzywierającą powłokę.
I jeszcze jeden minus – szczególnie dla osób skromnej postury. Stal jest dziesięciokrotnie cięższa niż aluminium.
Alternatywa - naczynia aluminiowe
Tych wszystkich wad nie mają patelnie aluminiowe.
Nagrzewają się szybko i równomiernie. Na ogół wyposażone są w powierzchnię non–stick: teflonową, ceramiczną czy Keravis.
Są lekkie i proste w użytkowaniu.
Co istotne dla osób dbających o linię – można na nich smażyć bez tłuszczu bez ryzyka przypalenia potrawy.
Naczynia stalowe wyglądają efektownie, ale niełatwo z nich korzystać na co dzień. W dobie pośpiechu i ułatwiania sobie życia – zdecydowanie wybieram aluminiowe patelnie.