Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Domowa pizza
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji prezentujemy Wam wspaniałe pomysły i przepisy na stworzenie idealnej, domowej pizzy. Życzymy smacznego i zapraszamy do przygotowywania własnych pomysłów!
Domowa pizza
Składniki
Ciasto:
- 3,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl letniej wody
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Sos do pizzy
- 1 puszka pomidorów(całe)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
Dodatki
- szynka
- mozzarella
- ananas
- papryka
- pieczarki
Instrukcja
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych.
- Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite.
- Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1/5 godziny.
- Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić ciasto na 1/3 i 2/3.
- Mniejszą część ciasta rozłożyć na okrągłej blaszce większą część na prostokątnej blaszce pozostawiając nieco grubsze brzegi.
- Ciasto posmarować niewielką ilością sosu pomidorowego i ułożyć ulubione dodatki.
- Ser możemy dać od razu lub pod koniec pieczenia. W formie okrągłej dałam ser pod koniec pieczenia natomiast w prostokątnej blaszce dałam od razu. Dając od razu, ser będzie bardziej zrumieniony.
- Odstawić w ciepłym miejscu by ciasto ponownie lekko podrosło.
- Piec w 230 stopniach około 15 minut.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować sos i dodatki.
Sos
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
- Jeśli w pomidorach będzie dużo płynu sos przelać na gęste sitko by go odsączyć.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ala piecze i gotuje
Autor: Alina Waliczek