Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Mini pizza wegetariańska
Zwieńczeniem dzisiejszego Międzynarodowego dnia Pizzy jest przepis na wspaniałe mini pizze! Bezmięsny przysmak, który z pewnością pokochają wszyscy!
Mini pizza wegetariańska
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju,
- 2 i 3/4 szklanki mąki (cześć może być pełnoziarnista)
Instrukcja
- Wymieszaj w kubku wodę z cukrem i drożdżami odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
- Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, drożdże i olej, wymieszaj, wyrób ręcznie lub przy pomocy robota gładkie ciasto (ewentualnie dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie). Odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut.
- Z tego przepisu powinna wyjść duża blacha piekarnikowa, ale możesz robić tak jak ja i zrobić mini pizze (część ciasta której na bieżąco nie zużywam, mrożę).
- Wyrośnięte ciasto pokroiłam na 3 części (z czego 2 zamroziłam). Placek rozwałkowałam, pokroiłam na trójkąty, odłożyłam na blachę wyłożoną matą z teflonem.
- Jedną połowę trójkątów posmarowałam koncentratem pomidorowym, a drugą sosem czosnkowym (dowolnym).
- Na spody pomidorowe położyłam podsmażone pieczarki, kawałki tempehu wędzonego, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i plasterki czarnych oliwek.
- Na spody z sosem czosnkowym trafiły podsmażone pieczarki, czerwona cebula, szpinak, plastry cukinii, brokuł, papryka i oliwki.
- Blachę z pizzami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika z ustawioną temperaturą 180 stopni na ok 15 minut, ale czas zależy od piekarnika i stopnia jego rozgrzania. Można je również upiec na kamieniu do pizzy, wydłuży to czas nagrzewania ale za to bardzo szybko pizza jest gotowa.
- Ciasto jest miękkie i puszyste a małe mini pizze pomimo tego że trochę więcej przy nich pracy niż przy okrągłej będą się fajnie prezentowały a to że mają różne dodatkami urozmaici niejedną imprezę.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska