Domowy olej z chilli

Domowy olej z chilli

Olej z chilli

Pomysł na idealny dodatek dla wszystkich, którzy lubią ostrzejsze smaki w kuchni. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować olej z chilli!

Składniki

  • 2 papryczki chili
  • 30g imbiru
  • 230 ml oleju warzywnego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżek płatków chili

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Dokładnie posiekaj imbir. Odetnij końcówki papryczek chili i posiekaj

  • Krok 2/3

Podgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj chili, imbir i gwiazdki anyżu. Smaż dopóki nie zacznie pachnieć, następnie dodaj olej, kumin i płatki chili. Smaż przez ok. 3-5 minut ciągle mieszając.

  • Krok 3/3

Zdejmij ze źródła ciepła i dodaj jako dressing do sałatki lub przelej do zamykanego słoika, butelki lub zestawu do oliwy i octu Staub. Dodawaj do zup, chleba oraz dipów!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 15 minut

Powiązane produkty