
Garnek indukcyjny z pokrywką Ballarini Avola
Ładowanie...
Odpowiednie użytkowanie, czyszczenie i konserwacja naczyń kuchennych, takich jak garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą, jest kluczem do zachowania ich funkcjonalności i wydłużenia żywotności. Powłoki nieprzywierające są delikatne, dlatego wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Przedstawiamy kompletny przewodnik, jak dbać o naczynia z powłoką nieprzywierającą by służyły nam przez lata!
Wybór narzędzi
Unikaj używania metalowych narzędzi, takich jak łyżki czy łopatki, które mogą uszkodzić powłokę nieprzywierającą. Zamiast tego wybieraj akcesoria z tworzywa sztucznego, drewna czy silikonu.
Ograniczenie temperatury
Unikaj gotowania i smażenia na bardzo wysokich temperaturach. Ekstremalne temperatury mogą uszkodzić powłokę, prowadząc do jej stopniowego zniszczenia.
Unikanie zmywania w zmywarce
Chociaż niektóre naczynia z powłoką nieprzywierającą są odpowiednie do zmywarek, ręczne mycie jest zwykle łagodniejsze dla ich powierzchni, realnie wpływając na przedłużenie ich żywotności.
Mycie
Używaj miękkiej gąbki lub ściereczki oraz łagodnego detergentu. Unikaj agresywnych środków czyszczących i szorstkich gąbek, które mogą zarysować powłokę.
Suszenie
Zalecane jest osuszanie delikatną, bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby uniknąć zarysowań i uszkodzeń powłoki.
Przechowywanie
Unikaj układania patelni jednej na drugiej bez dodatkowej ochrony. Jeśli musisz je układać, umieść między nimi ściereczki lub specjalne osłonki, aby zapobiec zarysowaniom powłoki.
Naczynia z powłoką nieprzywierającą mają mnóstwo zalet, należy jednak pamiętać o ich odpowiedniej konserwacji. Stosując się do powyższych wytycznych, można cieszyć się ich funkcjonalnością przez wiele lat.