Czajnik Staub
Ładowanie...
Prawda i mity o naczyniach żeliwnych
Wszystko o czym słyszeliście i chcielibyście zweryfikować prawdziwość tych informacji. Zebraliśmy prawdy i mity na temat naczyń żeliwnych w jednym miejscu!
Żeliwo jest trudne w konserwacji
Mit. Żeliwo jest jednym z najbardziej trwałych materiałów w produkcji naczyń. Konserwacja nie jest trudna, należy jednak pamiętać o jej częstym powtarzaniu. Po każdym użyciu patelni należy odczekać aż wystygnie, następnie przemyć ją pod bieżąco wodą, wytrzeć do sucha i natłuścić olejem jadalnym. Regularne natłuszczanie patelni sprawi, że nie będzie ona rdzewieć i zachowa swoje właściwości przez długie lata.
Patelnie żeliwne długo się nagrzewają
Prawda. Patelnia żeliwna pomimo, że długo się nagrzewa, to bardzo dobrze rozprowadza ciepło po całej powierzchni naczynia. W momencie, gdy patelnia jest już odpowiednio rozgrzana, potrawy smażą się szybciej niż na patelniach z innego tworzywa.
Na patelni żeliwnej można smażyć bez tłuszczu
Mit. Naczynia żeliwne kochają tłuszcz, zarówno do konserwacji, jak i smażenia potraw. Ponadto, żeliwo jest odporne na wysokie temperatury, dlatego bez obaw możemy stosować na nich także fryturę.
Garnki i patelnie żeliwne można użytkować nawet przez wiele lat
Prawda. Naczynia żeliwne odznaczają się niebywałą trwałością – dbając o ich prawidłową konserwację mogą nam służyć przez wiele długich lat! Dodatkowo są odporne na zarysowania oraz odpryski dlatego bez obaw można używać do nich metalowych akcesoriów kuchennych.
Rozgrzane żeliwo pęka pod strumieniem zimnej wody
Prawda. Niewłaściwe użytkowanie może doprowadzić do pęknięcia żeliwa – np. rozgrzaną patelnię umieścimy od razu pod strumieniem zimnej wody, co może spowodować uszkodzenie żeliwa i w rezultacie - jego pękniecie.
Żeliwo z czasem rdzewieje
Prawda i mit. Regularne natłuszczanie i konserwacja naczyń z żeliwa zapobiega jego rdzewieniu.
Naczynia żeliwne są bezpieczne dla zdrowia
Prawda. Naczynia żeliwne nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji nawet podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach. Sprawdzą się więc doskonale podczas przyrządzania zdrowych dań z mięsa, ryb czy warzyw.
Naczyń żeliwnych nie można używać na indukcji
Mit. Naczynia żeliwne doskonale sprawdzą się na każdym rodzaju kuchenki, w tym także na indukcji. Co więcej – można ich używać nawet na ognisku, czy grillu!
Powiązane produkty
Garnek żeliwny okrągły karczoch Staub
Garnek żeliwny dynia Staub
Garnek żeliwny do zup rybnych Staub
Garnek żeliwny okrągły lilia Staub
Garnek żeliwny okrągły snowflake Staub
Garnek żeliwny okrągły Staub
Garnek żeliwny okrągły wysoki Staub
Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Garnek żeliwny owalny Ballarini Bellamonte