Jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu?

Jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu?

Czy staracie się dbać o linię? Jeść zdrowo i niskokalorycznie? Dużo ludzi zwraca na to uwagę, z mniejszym bądź większym skutkiem.

Zdrowe jedzenie

Źródło: flickr.com

Jednym ze sposobów, który pozwoli nam nieco „zaoszczędzić” kalorii w spożywanych daniach jest zaopatrzenie się w patelnię do smażenia beztłuszczowego. Nasze posiłki będą zdrowsze, a nadal smaczne.

Smażenie bez tłuszczu

Źródło: www.facebook.com/Ballarini.Indonesia

Warto wiedzieć, że nie w każdym naczyniu można smażyć bez tłuszczu. Konieczna jest do tego patelnia z wysokiej jakości nieprzywierającą powłoką (non–stick) - na przykład powłoką ceramiczną, granitową, teflonową bądź Keravis. Osobiście nie radzę oszczędzać przy zakupie – wybierając patelnię wysokiej jakości zapewniamy sobie komfort smażenia i długi czas jej eksploatacji.

Ważne jest, aby nasza patelnia była bezpieczna dla zdrowia. Należy zwrócić uwagę na oznaczenia producenta, czy powłoka nie zawiera PFOA lub związków metali ciężkich.

oznaczenie - brak metali ciężkich

Zdjęcie pochodzi z oficjalnego sklepu Ballarini: ballarini.pl/patelnia-indukcyjna-ballarini-positano

Na porządnej patelni z powłoką nieprzywierającą wygodnie i szybko usmażymy dowolne danie bez używania do tego tłuszczu. Potrawa nie będzie przywierać, nie przypali się, a po posiłku szybko i bez problemu oczyścimy naczynie.

Łatwiej smaży się mięsa czy ryby – dania te zawierają w sobie naturalny tłuszcz. Ale również inne potrawy – warzywa, makaron czy jajka na dobrej patelni przygotujemy bez problemu.

To prosty i skuteczny sposób, aby zadbać o swoje zdrowie.