Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Zupa pokrzywowa
Zupa pokrzywowa najlepsza jest w kwietniu i maju. Pokrzywy są wtedy najbardziej wartościowe, dlatego wykorzystaj te miesiące na zbieranie i używanie w kuchni świeżej pokrzywy. Chyba nie muszę Cię przekonywać do tego, że pokrzywa jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do swojego menu. Oczywiście chodzi o zbieraną z daleka od głównych ulic i miasta.
Zupa pokrzywowa
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- duży bukiet pokrzywy (urywaj z góry ok 10-15 cm kawałki),
- 2-3 łyżki oleju,
- mały pęczek szczypiorku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, ew. 1 łodyga świeżego lubczyku,
- sól, pieprz.
Instrukcja
Pokrzywę zbierz w oddalonym od miasta miejscu (najlepiej na łące, w lesie lub z dala od centrum miasta). Oczywiście rób to w rękawiczkach. Po zebraniu i otrzepaniu jej z ew. żyjątek w domu zalej ją gorącą wodą, przestanie wtedy parzyć. Wypłucz pokrzywę i wytrzep nadmiar wody. Przy pomocy ostrej obieraczki do warzyw Twin Pure Steel obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę, tak samo zrób z cebulą i marchewką. Do garnka z nieprzywierającym dnem Ballarini Alta Cucina Professionale 6000 nalej olej, wrzuć cebulę, ziemniaki i marchew, chwilę podsmażaj. Zalej je ok 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem do miękkości. W tym czasie pokrój liście pokrzyw w ok 2 cm kawałki a łodyżki na krótsze ok 1 cm. Wrzuć je do zupy, dodaj drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz posiekany lubczyk i szczypiorek. Gotuj jeszcze ok 10 minut (aż liście będą miały odpowiednią dla Ciebie miękkość). Pod koniec gotowania dodaj do smaku soli i pieprzu. Zupa pokrzywowa wiosną jest świetnym pomysłem na prostą, bardzo pyszną i tanią zupę.Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska