Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Zupa krem z brukwi
Zima jest sezonem na brukiew, która niestety jest teraz niedoceniana w Polsce, a szkoda, bo to bardzo cenne warzywo. W czasie wojny była spożywane bardzo często, być może dlatego nie kojarzy się dobrze. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, zapewniając przy tym uczucie sytości (czyli jest świetna dla odchudzających). Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz błonnik. A zupa z niej jest bardzo prosta do przygotowania.
Grillowane tofu z sałatką
Składniki
- duża brukiew (ok 1 kg),
- sól, pieprz, papryka ostra,
- szczypiorek,
- olej tłoczony na zimno,
- woda lub bulion warzywny.
Instrukcja
- Brukiew umyj, obierz obieraczką do warzyw, pokrój w mniejsze kawałki.
- Wrzuć ją do garnka, zalej wodą lub bulionem warzywnym - ok 2 cm ponad jej poziom
- Gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut
- Sprawdzaj czy woda się nie wygotowała, pod koniec gotowania trochę posól.
- Zmiksuj brukiew blenderem na gładki krem.
- Jeśli będzie za gęsta dolej wody i zagotuj
- Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, posyp przed podaniem szczypiorkiem i ew. ostrą świeżą papryką oraz polej dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska