Zielone tortille z bobem

Zielone tortille z bobem

Bób - to takie warzywo strączkowe, które jest uwielbiane ponad wszystkie strączki. Jestem o tym przekonana i "lekko" w nim zakochana! :)

Zielone tortille z bobem

Zielone tortille z bobem

Nie jestem w stanie powiedzieć Wam ile macie spakować go do jednej tortilli, bo.. najchętniej upchałabym go do granic możliwości. Jest przepyszny, sycący, a jego przygotowanie to pestka! Ale zaraz, zaraz.. Wcześniej miałam zawsze problem z gotowaniem bobu. W zwykłym garnku gotował się dosyć długo, no i ten zapach, który miło mojej wielkiej miłości do niego, niestety trochę mi przeszkadzał. Niedawno odkryłam szybkowar, tak, niestety, dopiero niedawno. Od dawna mam w domu wolnowar, ale szybkowar to dla mnie nowość!

Może Wam trochę o nim opowiem? Być może są osoby, które chciałyby się mu bliżej przyjrzeć?

Zielone tortille z bobem

Mój szybkowar to 4 litrowy ciężki (czyli solidny) "garnek z pokrywą" marki Zwilling. Posiada on dwa poziomy ciśnienia pary, co pozwala przygotować różne rodzaje produktów, zarówno te bardziej delikatne, jak na przykład ryby oraz cięższy pod względem gotowania bób. Drugi poziom ciśnienia pary przyśpiesza także proces gotowania. W garnku podczas gotowania ze szczelnie zamkniętą pokrywą uzyskujemy temperaturę wyższą niż w standardowych garnkach, w których jesteśmy w stanie uzyskać jedynie 100 stopni, bo w takiej wrze woda i koniec. :)

Odkąd zagościł w mojej kuchni, wykorzystuję go codziennie do gotowania różnych rzeczy i muszę Wam przyznać, że bardzo szybko się polubiliśmy. Obiad w 30 minut, który nie jest makaronem? Tak! To możliwe! :)

Przejdę już może do gotowania wspomnianego bobu. Otóż, bób gotuje się 1 minutę. Tak.. to zadziwiające, ale w pełni możliwe. Dlatego uważam, że szybkowar to zbawienie w każdym domu.

Zielone tortille z bobem

Do garnka wsypujemy bób, solimy go, dodajemy gałązkę kopru, łyżkę oliwy i zalewamy go wrzątkiem nieco ponad ziarenka bobu. Zamykamy szczelnie pokrywę, ustawiamy II poziom pary i od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia w naczyniu, gotujemy bób 1 minutę. Następnie wypuszczamy parę, otwieramy, odcedzamy i jemy! Oprócz bobu saute, możemy przygotować zielone tortille, które są wspaniałym rozwiązaniem na kolację dla całej rodziny.

Składniki 

  • 4 tortille
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • serek caprese (typu włoskiego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • majonez

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy je z odrobiną soli. Kiedy nasza cebulka już się zeszkli na patelnię dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy je do momentu aż odparuje z nich cały sok.
  2. Bób należy obrać z osłonek i również dodać na patelnię. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
  3. Tortille podgrzewamy, smarujemy niewielką ilością majonezu. Na placku układamy liście szpinaku, plastry serka, dodajemy 1/4 części naszego ciepłego farszu i zawijamy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj i Mieszkaj

Autor: Wioleta Gargula