Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Wytrawne babeczki warzywne
Lubisz dodać odrobinę nowości do swojego menu? A co powiesz na wytrawne babeczki warzywne? Brzmi świetnie? Tak, też smakuje! Bez dwóch zdań jest to świetny pomysł na śniadanie ale i lunch czy podwieczorek. Właściwie to nie ma przeciwwskazań, by zjeść warzywne babeczki kiedy ma się tylko na nie ochotę. My polecamy, czekamy na Wasze opinie!
Wytrawne babeczki warzywne
Składniki na 8-10 babeczek
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej*
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub kalanamak (kalanamak doda jajecznego aromatu)
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 4-5 łyżek oleju (zwykły)
- 1/2 papryki
- kawałeczek pora
- kawałek cukinii
- 2 łyżki zielonego groszku możesz sięgnąć również po:
- posiekane liście szpinaku lub jarmużu
- około 1-2 pieczarki
- około 2 łyżki kukurydzy
- ugotowany ziemniak do posypania
- wegański ser (np Violife) lub pestki dyni
Instrukcja
- W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą i proszkiem.
- Odmierz mleko i dodaj do niego ocet jabłkowy.
- Przygotuj warzywa. Umyj i pokrój na mniejsze. Następnie podsmaż chwilę na patelni. Najlepiej bez oleju. Chodzi by warzywa trochę odparowały. Lepiej by puściły soki na pateni niż w cieście podczas pieczenia. Smaż około 5 minut.
- Do suchych składników dodaj mleko. Mieszaj.
- Dodaj warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj olej i znowu dobrze wymieszaj.
- Przygotuj formę na muffiny i przelej masę. Po około 2 łyżki na babeczkę.
- Wierzch każdej babeczki posyp startym wegańskim serem lub pestkami dyni.
- Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż babeczki się zarumienią i miejscami popękają.
Dodatkowe informacje
- Nie przesadź z ilością warzyw nie może być ich stosunkowo więcej niż ciasta, bo kiedy puszczą soki wyjdzie papka, nie babeczki. Pewnie smaczna, ale papaka
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd
Autor: Alicja Rokicka