Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Wafle z masą grylażową
Niedawno trafiłam w Czechach na grilážky - wafelki przełożone masą kajmakową z grylażem. No i przepadłam - jakie to było pyszne!! Postanowiłam odtworzyć ich smak - śmietankowo-karmelowy z zatopionymi kawałkami orzechów. Smakują jak Werther's Original w wersji soft z orzechami.
Wafle z masą grylażową
Składniki
- 4-5 wafli suchych (użyłam prostokątnych)
- 250 g posiekanych orzechów ziemnych niesolonych (lub innych - włoskich, pekan, laskowych, migdałów)
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Cukier rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu i karmelizujemy.
- Powoli wlewamy mleko skondensowane i mieszamy do powstania gładkiej masy.
- Dodajemy masło i doprowadzamy do jego całkowitego rozpuszczenia.
- Na końcu dodajemy orzechy - dokładnie mieszamy.
- Gorącą masą przekładamy wafle.
- Na przełożone wafle kładziemy deskę, a na nie obciążenie (np. garnek z wodą).
- Pozostawiamy na ok. 2h do stężenia, a następnie dowolnie porcjujemy.
- Przechowujemy w lodówce (po wyjęciu wafel jest miękki, po schłodzeniu nie twardnieje!).
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz