Wafle z masą grylażową

Wafle z masą grylażową

Niedawno trafiłam w Czechach na grilážky - wafelki przełożone masą kajmakową z grylażem. No i przepadłam - jakie to było pyszne!! Postanowiłam odtworzyć ich smak - śmietankowo-karmelowy z zatopionymi kawałkami orzechów. Smakują jak Werther's Original w wersji soft z orzechami.

Wafle z masą grylażową

Wafle z masą grylażową

Składniki

  • 4-5 wafli suchych (użyłam prostokątnych)
  • 250 g posiekanych orzechów ziemnych niesolonych (lub innych - włoskich, pekan, laskowych, migdałów)
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Cukier rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu i karmelizujemy.
  2. Powoli wlewamy mleko skondensowane i mieszamy do powstania gładkiej masy.
  3. Dodajemy masło i doprowadzamy do jego całkowitego rozpuszczenia.
  4. Na końcu dodajemy orzechy - dokładnie mieszamy.
  5. Gorącą masą przekładamy wafle.
  6. Na przełożone wafle kładziemy deskę, a na nie obciążenie (np. garnek z wodą).
  7. Pozostawiamy na ok. 2h do stężenia, a następnie dowolnie porcjujemy.
  8. Przechowujemy w lodówce (po wyjęciu wafel jest miękki, po schłodzeniu nie twardnieje!).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz