Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Tagliatelle w stylu genewskim
Prosty w przygotowaniu pomysł na pyszne tagliatelle. Orzeźwiające i idealne na letni obiad.
Tagliatelle w stylu genewskim
Składniki
- 40 g orzechów piniowych
- 1 mały ząbek czosnku, obrany
- 1 duży pęczek świeżej bazylii plus trochę więcej do ozdabiania
- Sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 100g sera Pecorino, tarty
- 200 g świeżych ziemniaków
- 250 g tagliatelle
- 1 duża garść fasoli zielonej, świeża lub mrożona
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Podgrzej patelnię i delikatnie podsmaż orzeszkami pinii. Przenieś je do moździerza, dodaj czosnek i zmiażdż. Następnie zgarnij łyżką i odłóż na bok.
- Umieść liście bazylii w moździerzu, dodaj szczyptę soli i zmiażdż, aż uzyskasz gładką pastę. Wrzuć rozgniecione orzeszki z powrotem do moździerza, dodaj sok z cytryny, połowę sera Pecorino i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszaj razem, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone. Dopraw solą i pieprzem.
- Obierz ziemniaki i dalej krój ziemniaki obieraczką, aż będziesz miał kupkę cienkich pasków ziemniaczanych.
- Zagotuj trochę wody, dodaj sól, a następnie dodaj tagliatelle, paski ziemniaczane i fasolę. Gotuj przez 2-3 minuty, aż tagliatelle będą al dente, a ziemniaki i fasola będą prawie gotowe. Odsącz i odłóż na bok.
- Weź 1/2 szklanki wody z makaronu i odłóż na bok.
- Rozgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj odsączony makaron z fasolą i ziemniakami, zamieszaj pesto i gotuj przez 1 minutę. Jeśli chcesz rozwodnić sos, użyj odłożonej wody z makaronu.
- Posyp makaron serem Pecorino i kilkoma zgrubnie posiekanymi liśćmi bazylii.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil