Tagliatelle w stylu genewskim

Tagliatelle w stylu genewskim

Prosty w przygotowaniu pomysł na pyszne tagliatelle. Orzeźwiające i idealne na letni obiad.

Tagliatelle w stylu genewskim

Tagliatelle w stylu genewskim

Składniki

  • 40 g orzechów piniowych
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany
  • 1 duży pęczek świeżej bazylii plus trochę więcej do ozdabiania
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 100g sera Pecorino, tarty
  • 200 g świeżych ziemniaków
  • 250 g tagliatelle
  • 1 duża garść fasoli zielonej, świeża lub mrożona
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Podgrzej patelnię i delikatnie podsmaż orzeszkami pinii. Przenieś je do moździerza, dodaj czosnek i zmiażdż. Następnie zgarnij łyżką i odłóż na bok.
  2. Umieść liście bazylii w moździerzu, dodaj szczyptę soli i zmiażdż, aż uzyskasz gładką pastę. Wrzuć rozgniecione orzeszki z powrotem do moździerza, dodaj sok z cytryny, połowę sera Pecorino i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszaj razem, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Obierz ziemniaki i dalej krój ziemniaki obieraczką, aż będziesz miał kupkę cienkich pasków ziemniaczanych.
  4. Zagotuj trochę wody, dodaj sól, a następnie dodaj tagliatelle, paski ziemniaczane i fasolę. Gotuj przez 2-3 minuty, aż tagliatelle będą al dente, a ziemniaki i fasola będą prawie gotowe. Odsącz i odłóż na bok.
  5. Weź 1/2 szklanki wody z makaronu i odłóż na bok.
  6. Rozgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj odsączony makaron z fasolą i ziemniakami, zamieszaj pesto i gotuj przez 1 minutę. Jeśli chcesz rozwodnić sos, użyj odłożonej wody z makaronu.
  7. Posyp makaron serem Pecorino i kilkoma zgrubnie posiekanymi liśćmi bazylii.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil