Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Czas:
30 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 gotowana kolba kukurydza
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 sztuk pieczarek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 4 drewniane szpikulce / patyczki do szaszłyków (ok. 20-30 cm każdy)

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz warzywa. Kukurydzę i cukinię pokrój w równe plasterki. Paprykę pokrój w ćwiartki i ponownie przekrój na pół w poprzek. Cebulę czerwoną obierz i pokrój na sześć części.
  2. Rozmaryn umyj, osusz i posiekaj. Następnie wymieszaj go z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  3. Nakładaj warzywa na przemian na patyczki do szaszłyków, aż nie zostaną żadne warzywa. Gotowe szaszłyki posmaruj przygotowanym wcześniej olejem rozmarynowym.
  4. Grilluj szaszłyki równomiernie ze wszystkich stron na gorącym grillu lub na gorącej patelni grillowej, aż uzyskają charakterystyczny wzór grilla, a warzywa będą miękkie.

Wskazówka: Jeśli drewniane szaszłyki namoczy się w wodzie na 2-3 godziny przed grillowaniem, nie spalą się tak szybko w wysokiej temperaturze.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy