Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to ciasto, które wszyscy doskonale znamy i kochamy. Oto torta di mele - pyszna szarlotka.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 jabłka
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 200 ml mleka
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Umyj jabłka, obierz je i usuń pestki. Jabłka pokrój w kawałki i umieść w misce do macerowania z odrobiną cukru i sokiem z cytryny.

  • Krok 2/6

Ubijaj żółtka z cukrem, aż do uzyskania lekkiej i spienionej śmietany. Odłóż białka na bok.

  • Krok 3/6

Do masy dodaj przesianą wcześniej mąkę, roztopione masło i mleko. Wszystko dobrze wymieszaj od dołu do góry.

  • Krok 4/6

2/3 plasterków jabłek pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z ciastem. Dodaj przesiane drożdże i dobrze wymieszaj z ciastem. Ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie dodaj je do masy. Zrób to, mieszając je od dołu do góry, delikatnie i stopniowo.

  • Krok 5/6

Wlej masę do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia o średnicy około 26 cm.

  • Krok 6/6

Masz wiele opcji, jak udekorować szarlotkę. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można było ułożyć pozostałe plasterki jabłka na całej powierzchni bez zatapiania ich w cieście. Alternatywnie możesz wstawić je pionowo w grupach po 3/4 wewnątrz ciasta.
Szarlotkę piec w rozgrzanym statycznym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 ° C. Przed wyjęciem zawsze zrób test wykałaczki.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy