Smażone medaliony wołowe

Smażone medaliony wołowe

Smażone medaliony wołowe

Przygotuj wspaniałe medaliony wołowe, które zachwycają aromatem i pełnią smaku.

Składniki (4 porcje)

  • 4 filety wołowe Medaliony (po 250 g)
  • 1 świeża główka czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • Świeżo zmielona sól i pieprz
  • Sznurek kuchenny
  • 800 g mącznych ziemniaków
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2–3 dymki
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Opłucz medaliony zimną wodą i dokładnie osusz. Zwiąż medaliony włóczką kuchenną tak, aby były okrągłe. Podgrzej naczynie do duszenia Staub do wysokiej temperatury i obsmaż steki z każdej strony przez 2 minuty z połówkami czosnku w niewielkiej ilości oleju. Zmniejsz ogień, dodaj rozmaryn i masło. Za pomocą łyżki kilkakrotnie polej mięso roztopionym, aromatyzowanym masłem i od czasu do czasu obracaj medaliony. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 55–58 ° C. Najlepiej zmierzyć to termometrem do mięsa.

  • Krok 2/3

W międzyczasie gotuj ziemniaki (nieobrane) w osolonej wodzie do miękkości. Umyj, obierz i pokrój dymki w drobne krążki. Ugotowane ziemniaki obierz i zmiażdż dość grubo widelcem. Dodaj oliwę, masło i pokrojoną w plasterki dymkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i delikatnie wszystko delikatnie wymieszaj przed ponownym przyprawieniem.

  • Krok 3/3

Gotowy filet z medalionów wołowych z każdej strony dopraw solą i pieprzem i podawaj z puree ziemniaczanym oraz odrobiną masła i oleju z patelni (do smaku).

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy