Sernik z migdałami

Sernik z migdałami

Sernik z migdałami

Przepyszny sernik z aromatycznymi migdałami. Idealny deser, który zachwyci cąłą rodzinę.

Składniki (na ciasto o średnicy 26 cm)

  • Baza:
  • 250 g masła lub herbatników owsianych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
    • Masa serowa:
  • 100 g masła
  • 5 jajek (średnie)
  • 500 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 200 mililitrów mleka
  • Miąższ laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1 szczypta sproszkowanego kardamonu
  • 1 szczypta sproszkowanej gwiazdki anyżu
  • Skórka i sok z małej organicznej
  • 90 g semoliny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Na wierzch:
  • 200 g migdałów w skórkach, 100 ml wody
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka. cynamon
  • Przygotowanie

    • Krok 1/4

    Rozgrzej piekarnik do 160 °C (z termoobiegiem). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wrzuć ciastka do folii i rozbij je wałkiem do ciasta. W misce wymieszaj połamane biszkopty z masłem i cynamonem. Równomiernie rozprowadź masę biszkoptową na spodzie formy do pieczenia i lekko dociśnij. Piecz na środku piekarnika przez 15 minut.

    • Krok 2/4

    Na masę sernikową: rozpuścić masło i lekko ostudzić. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno i odłóż na bok. Twaróg wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodaj miąższ z laski wanilii, cynamon, kardamon i anyż. Dodaj też skórkę pomarańczy, 4 łyżki soku pomarańczowego, semolinę i proszek do pieczenia. Stopniowo wkładaj ubite białka do twarogu, ułóż na uprzednio upieczonym spodzie i równomiernie wygładź.

    • Krok 3/4

    Piecz na dolnej półce piekarnika przez dwadzieścia minut, a następnie nożem oddziel wyrastające ciasto od krawędzi formy. Następnie piecz przez kolejne 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę. Poluzuj krawędź formy do pieczenia i wyjmij ciasto na kratkę. Pozostaw do ostygnięcia.

    • Krok 4/4

    Na wierzch: Posiekaj migdały. Na patelnię dodaj wodę, cukier i cynamon.
    Doprowadź do wrzenia i dodaj migdały. Wymieszaj drewnianą łyżką i ponownie zagotuj. Gotowuj na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy mieszanina się zredukuje, powłoka cukrowa stwardnieje. Mieszaj i podgrzewaj migdały, aż powłoka cukrowa znów stanie się płynna, a migdały pokryją równomierną karmelową powłoką. W tym momencie zdejmij migdały z patelni, połóż na papierze do pieczenia i natychmiast oddzielaj za pomocą widelca lub czegoś podobnego, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Następnie rozłóż je na wystudzonym serniku.

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwy