Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Sernik japoński (sufletowy)
Pomysł na niecodzienny, lecz niezwykle pyszny deser. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować danie, które zaskoczy wszystkich gości!
Sernik japoński (sufletowy)
Składniki
- 250 g twarogu (niemielonego, ale oczywiście mielony też może być)
- 100 ml mleka
- 100 g mleka zagęszczonego (z tubki)
- 60 g masła
- płaska łyżeczka przyprawy do sernika
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 5 jaj (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej T450
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 80 g drobnego cukru
Przygotowanie
- Mleko wlać do rondelka, dodać masło.
- Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
- Twaróg umieścić w blenderze kielichowym, wlać przestudzone mleko z masłem.
- Dolać mleko zagęszczone, żółtka, przyprawę do sernika oraz aromat.
- Wszystko zblendować na gładką masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier, ciągle ubijając.
- Do ubitych białek przelać masę twarogową - delikatnie wymieszać.
- Wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
- Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne.
- Wlać do niego wrzątek i wstawić na najniższy poziom piekarnika.
- Sernik japoński będzie pieczony w kąpieli wodnej.
- Umieścić foremkę w piekarniku i rozgrzać go do 190°C.
- Tortownicę (boki i spód) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie
- Pierwsze 15min. pieczemy w 190°C.
- Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze 45 min.
Dodatkowe informacje
- Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Gdy wystygnie ściągamy papier do pieczenia.
- Tego sernika nie trzeba przechowywać w lodówce.
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz