Sałatka z komosą ryżową, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Sałatka z komosą ryżową, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Prosta w przygotowaniu, niezwykle smaczna i pożywna - to jest nasza sałatka z komosą ryżową, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami. Idealna kompozycja na pyszną kolację.

Sałatka z komosą ryżową, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Sałatka z komosą ryżową, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Składniki

  • 10 łyżek komosy ryżowej
  • Szczypta soli
  • 2 pęczki rukoli
  • 2 łyżki stołowe orzechów laskowych
  • 2 gruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Pieprz kolorowy
  • 3 łyżki soku limonkowego
  • 80 g sera pleśniowego Blue

Instrukcja

  1. Umyj komosę ryżową i ugotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  2. Odsącz ją i pozostaw do ostygnięcia przez 20 minut.
  3. Umyj rukolę
  4. Posiekaj orzechy laskowe i upiecz na patelni bez tłuszczu, aż uzyskają kolor złocisto-żółty.
  5. Umyj, wysusz i pokrój gruszki w cienke paski
  6. Wymieszaj oliwę, sól, pieprz i sok z limonki
  7. Wymieszaj komosę, gruszki i rukolę z dressingiem. Podawaj na dwóch talerzach
  8. Posyp sałatkę serem a następnie udekoruj orzechami laskowymi

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 45 minut