Sałatka z komosą, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Sałatka z komosą, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Sałatka z komosą, rukolą, serem pleśniowym i gruszkami

Składniki (2 porcje)

  • 10 łyżek komosy ryżowej
  • sól
  • 2 pęczki rukoli
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 gruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Pieprz kolorowy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 80 g sera pleśniowego blue

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Dokładnie umyj komosę ryżową i gotuj ją w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

  • Krok 2/3

Odsącz komosę i pozwól ostygnąć przez ok. 20 minut. W międzyczasie umyj rukolę i strzep z nadmiaru wody. Oderwij grube łodyżki. Orzechy posiekaj i podsmaż je na patelni bez tłuszczu, aż staną się złociste. Gruszki umyj, wyjmij z nich nasiona i pokrój w paski.

  • Krok 3/3

Wymieszaj ze sobą oliwę, sól, pieprz i sok z limonki jako dressing. Następnie pomieszaj komosę, gruszki i rukolę. Dodaj dressing i rozłóż na 2 talerze. Posyp serem pleśniowym i orzechami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 45 minut