Sałatka z grillowaną papryką

Sałatka z grillowaną papryką

Sałatka z grillowaną papryką

Ta aromatyczna sałatka z grillowaną papryką, czosnkiem, fetą i oliwkami jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zaskoczy Cię pełnią smaku!

Składniki (4 porcje)

  • 8-10 czerwonych papryk (w zależności od rozmiaru)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz (2 obroty młynka)
  • 100g czarnych i zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • Kmin rzymski (mielony)

Przygotowanie

  • Krok 1/10

Piekarnik rozgrzej do 210°C

  • Krok 2/10

Umyj papryki. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut, w zależności od wielkości papryki. Sprawdzaj paprykę, a jeśli skórka zacznie robić się czarna, ostrożnie obróć je na drugą stronę.

  • Krok 3/10

W międzyczasie obierz czosnek i zmiażdż w wyciskarce do czosnku.

  • Krok 4/10

Po wyjęciu z piekarnika, przełóż paprykę do miski i przykryj je folią spożywczą

  • Krok 5/10

Po wystudzeniu obierz ją ze skóry i wyjmij nasiona.

  • Krok 6/10

Następnie pokrój ją na małe kawałeczki, albo w cienkie plasterki

  • Krok 7/10

Wymieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i obficie skrop oliwą z oliwek

  • Krok 8/10

Przełóż do ceramicznych miseczek i dodaj pokruszoną fetę i oliwki

  • Krok 9/10

Podawaj z chrupiącym pieczywem

  • Krok 10/10

Do smaku możesz dodać kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą kuminu, a nawet odrobiną chili!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 30-40 minut