Mini garnek żeliwny owalny Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ryba w pomarańczach
Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub, wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna, że tak przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub.
Ryba w pomarańczach
Składniki na 2 porcje
- 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz)
- 2 marchewki
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 1 duża pomarańcza
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
- 2 gałązki świeżego tymianku lub kilka listków mięty do podania
Przygotowanie
- Pomarańczę bardzo dokładnie umyć i sparzyć, a następnie z połowy otrzeć skórkę i wycisnąć sok, resztę pokroić w plasterki lub mniejsze cząstki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
- Pora umyć, delikatnie osuszyć i pokroić w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu lekko podsmażyć pora, a kiedy zacznie mięknąć dodać marchewkę, odrobinę posolić i smażyć, aż marchewka zacznie mięknąć.
- Filety z ryby umyć, delikatnie osuszyć, usunąć ewentualne ości, a następnie z obu stron natrzeć imbirem (lub oprószyć mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.
- W naczyniach do zapiekania (u mnie mini garnki Staub) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem, na warzywach ułożyć rybę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość polać sokiem z pomarańczy i obłożyć plasterkami lub cząstkami pomarańczy.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min., a następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 10 min., w razie potrzeby jeżeli filety są grubsze można wydłużyć czas pieczenia.
- Podawać na ciepło ze świeżymi listkami tymianku lub mięty.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Fitsweet.me
Autor: Anna Rumanek