Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille

Prosty przepis na pyszną potrawę. Idealny pomysł na niedzielny obiad! Smacznego!

Składniki (6-8 porcji)

  • 1 duży bakłażan
  • Sól
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cukinie
  • duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1⁄2 tubki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża puszka obranych pomidorów
  • 3 łyżeczki ziół (np. rozmaryn, tymianek lub szałwia)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Czarny pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Bakłażana pokrój na małe kawałki, posól i pozostaw na co najmniej 10 minut, a następnie dokładnie osusz.

  • Krok 2/4

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, umyj i pokrój na kawałki.

  • Krok 3/4

W dużym garnku albo patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i cukinię; następnie dodaj paprykę i bakłażana. Całość energicznie smażymy około 5 minut. Dodaj i wymieszaj koncentrat pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 4/4

Dodaj obrane pomidory wraz z ziołami i cukrem. Duś ratatouille na średnim ogniu przez kolejne 20 minut; w razie potrzeby dodaj trochę wody. Ponownie obficie przypraw ratatouille i podawaj. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy