Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym
Komu zapach pieczonego jabłka z odrobiną cynamonu nie kojarzy się z jesiennymi czy zimowymi wypiekami? My od razu myślimy wtedy o kocyku, ciepłej herbacie i mile spędzonym wieczorze. Dzisiaj natomiast przedstawiamy przepis od Cook&Look na pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym przygotowane na naszej patelni, zapraszamy!
Pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym
Składniki
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki mieszanki orzechów
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- cynamon
Sos waniliowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie
- Górną część jabłka odcinamy na 3/4 wysokości.
- Wydrążamy gniazda nasienne i część miąższu, aby zmieścił nam się farsz.
- W miseczce umieszczamy miąższ, orzechy, pokrojoną czekoladę, cukier oraz cynamon.
- Całość mieszamy i nadziewamy farszem jabłka.
- Pieczemy w temp. 200 stopni w żaroodpornym naczyniu ok. 20-25 minut
- Przygotowujemy sos. Mleko umieszczamy w rondelku, dodajemy wydrążone ziarenka wanilii.
- Żółtka mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy do mleka.
- Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
- Ważne jest, aby nie doprowadzić sosu do zagotowania, ponieważ się zważy.
Autor: Cook&Look