Paella z rollsami z Soli

Paella z rollsami z Soli

Paella z rollsami z Soli

Paella jest tradycyjnie kojarzona z Hiszpanią. Oto, jak możecie wykorzystać Solę do przygotowania tej pysznej potrawy.

Składniki (4 porcje)

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek Oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 100 g przetartych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 500 ml bulionu rybnego
  • Sól, pieprz Cayenne
  • 250 g ryżu do paelli
  • Około 16 małych filetów z Soli
  • Około 16 pomidorków koktajlowych
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól morska
  • Zmielony czarny pieprz
  • 2-3 gałązki pietruszki

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i krótko podsmażaj na patelni Staub z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posyp mieloną papryką. Dodaj przetarte pomidory, szafran i bulion rybny, a następnie gotowuj na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Następnie wsyp ryż do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 min.

  • Krok 2/4

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj i osusz filety i pomidory. Każdy pomidor zawiń w filet i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Krok 3/4

Ułóż zawinięte pomidorki obok siebie na ryżu. Umieść patelnię na najniższym ruszcie gorącego piekarnika na około 15-20 minut.

  • Krok 4/4

Drobno posiekaj pietruszkę, wymieszaj z pozostałą oliwą z oliwek i skrop ugotowaną paellę.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy